TOHUM’UN 3. SAYISI
OKURLARIYLA BULUŞTU!
TÜRKTED’in süreli yayın organı olarak bu yılın Ocak ayında yayın hayatına başlayan TOHUM Dergisinin 3. sayısı geçtiğimiz günlerde okurlarıyla buluştu. Üç ayda bir hem basılı hem de elektronik ortamda yayımlanan TOHUM’un bu sayısında da sadece tohumculuk endüstrisinde değil, tarım ve gıda sektörlerindeki diğer paydaşların da ilgisini çekecek haber ve röportajlara yer verdik. Örneğin; Uluslararası Tohumculuk Federasyonu’nun (ISF) Genel Sekreteri Dr. Marcel Bruins ile yapılan röportaj tohumculuk sektörünün geleceğiyle ilgili oldukça önemli mesajlar içeriyor. Diğer taraftan, ülkemizin tarımsal ürün ihracatı konusundaki en bilgili ve yetkili isimlerden biri olan Türkiye Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Kemal Kaçmaz’ın ihracatçı firmalarımızın tohum sektöründen beklentilerini açıkladığı röportajı da 3. sayıda yer alıyor.

TOHUM’un bu sayısının gündem bölümünde ise Mayıs ayında Antalya’da yapılan ve “Türkiye’de Bitki Islahının Dünü, Bugünü ve Geleceği”nin tartışıldığı Islahçılar Günü Paneli’nde, konuşmacıların vurguladıkları birçok önemli konuya kapsamlı olarak yer verildi. TOHUM’un bu sayısının başlangıç sayfalarında hiç kuşkusuz, geçtiğimiz Temmuz ayında kaybettiğimiz merhum Ayhan Elçi’den söz ettik. Ayrıca derginin bu sayısında, TÜRKTED’in uzun yıllara dayalı deneyimleri ve bilimin ışığında tohumculuk sektörümüzün halen sürmekte olan kurumsallaşma süreci makale şeklinde okuyuculara sunuldu.
Devamı
DTÖ VERİLERİNE GÖRE
SEBZE TOHUMLUĞU
İHRACATIMIZ GİDEREK ARTIYOR
Tohumculuk sektörümüzün uluslararası ticarete konu olan ürünleriyle ilgili bazı veri ve göstergeleri daha sağlıklı bir sektörel değerlendirme yapılabilmesi amacıyla bundan böyle belirli aralıklarla tüm paydaşlarımıza yorumsuz bir şekilde duyurmanın yararlı olacağını düşündük. Bu bağlamda, TÜRKTED Ağustos 2011 e-bülteninde sebze tohumculuğumuzla ilgili (GTİP: 120991 grubu) bazı dış ticaret verilerini sizlerle paylaşarak bu hizmeti başlatıyoruz. Şimdilik bu verilerin yorumunu sektörümüzün değerli mensuplarına bırakmayı uygun gördük. Ancak, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kaynaklarından derlediğimiz bu verilerle ilgili olarak Derneğimizin hazırladığı raporları da önümüzdeki dönemde tüm sektör mensuplarıyla paylaşmayı planlıyoruz.

İlk aşamada sebze tohumculuğunu seçmemizin nedeni ise son yıllarda 8 milyar doları aşan dünya toplam tohumluk dış ticaret hacminin neredeyse yüzde 75 - 80’ini sebze tohumları ithalat ve ihracatının oluşturuyor olması, diğer taraftan 150 milyon dolarlık Türkiye toplam tohumluk ithalat değerinin de nerdeyse üçte ikisinin sebze tohumluğu ithalatımıza dayanıyor olması. Ayrıca, ülkemizin 2010 yılındaki 80 milyon dolarlık toplam tohumluk ihracat değerinin yaklaşık 13,3 milyon dolarlık bölümü sebze tohumlarına ait ve istikrarlı bir artış gösteren bu değerle ülkemiz 2010 yılında sebze tohumu ihraç eden 125 ülke arasında 22. sırada yer alıyor.
Devamı
SEED INDUSTRY
PROGRAM 23 OCAK 2012’DE
ANTALYA’DA BAŞLIYOR!
TÜRKTED, Cornell Üniversitesi ve Sathguru Danışmanlık iş birliğiyle 23 – 25 Ocak 2012 tarihlerinde Antalya’da “Tohumculuk Endüstrisi Programı (Seed Industry Program)” adı altında tohumculuk sektöründeki yatırımcılara, üst düzey yöneticilere, karar vericilere, yönetici adaylarına ve tohumculuk konusunda çalışan araştırıcılarla akademisyenlere yönelik kapsamlı bir eğitim düzenlenecek.
Üç gün sürecek program boyunca katılımcılar, yoğun konferans oturumları, durum çalışması ve proje tabanlı grup egzersizlerinde yer alacaklar. Cornell Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ronnie Coffman, Prof. Dr. K. V. Raman, Cornell Teknoloji, Girişim ve Ticarileşme Merkezi’nin (CCTEC) Direktörü Dr. Richard Cahoon, Sathguru Danışmanlık’ın (Hindistan) kurucu direktörü ve CEO’su K. Vijayaraghavan ile üst yönetim danışmanı ve maliyet hesaplama uzmanı K. Ragunathan’ın gerçekleştireceği eğitim kapsamındaki bazı kilit konular söyle sıralanabilir:
Devamı
2011 AVRUPA BİYOTEKNOLOJİ KONGRESİ İSTANBUL’DA YAPILACAK
EBTNA (European Biotechnology Thematic Network Association) tarafından düzenlenen, “2011 Avrupa Biyoteknoloji Kongresi” 28 Eylül – 01 Ekim 2011 tarihleri arasında İstanbul Askeri Müze ve Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirilecek. Kongrenin amacı, birçok disiplinin kesişim noktası olan biyoteknoloji alanında kullanılan yeni teknolojileri gündeme getirmek ve gelişmeleri paylaşmak. Ayrıca kongre, biyoteknoloji alanında yeni işbirliklerine olanak vermeyi ve biyoteknolojinin araştırma alanlarını genişletmeyi hedefliyor (haberin ayrıntıları için buraya tıklayın).

Devamı
'TOHUM SANAYİCİLERİ
İHRACAT POTANSİYELİ YÜKSEK OLAN AZERBAYCAN VE UKRAYNA'YA
“ÇIKARMA” YAPIYOR!
Ekonomi yönetiminin cari açığı azaltma önlemleri çerçevesinde bu yıl kapsamını genişlettiği pazar araştırması ve yeni pazara giriş destekleri, tohumculuk sektörünün önünü açtı. Tohum sanayicileri, ilgili tebliğ kapsamında ihracat potansiyeli yüksek ülkelere sektörel ticaret heyetleri programları düzenliyor.

Bu çerçevede ilk olarak 4 - 8 Eylül döneminde Azerbaycan'a giden heyette 24 tohumculuk firmasından 45 kişi yer aldı. Burada sempozyum ve saha ziyaretleri yanı sıra firmalar arasında ikili görüşmeler yapılacak. Heyetin ikinci durağı ise Ekim ayının ilk haftasında Ukrayna olacak. Ziyarete Azerbaycan medyası da yer verdi.
Devamı
 
DÜNYA TOHUMCULUĞUNDAN HABERLER
ESA 2011 YILLIK TOPLANTISI İÇİN KAYITLAR KAPANDI!
TÜRKTED’in de üyesi olduğu Avrupa Tohumcular Birliği’nin (ESA) 16 – 18 Ekim 2011 tarihlerinde Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’de yapılacak olan 2011 Yıllık Toplantısı ve Avrupa Tohum Ticareti Toplantısı’na gösterilen yoğun ilgiden dolayı kontenjanın dolması nedeniyle kayıtlar kapandı. .
Devamı
ABD TOHUM SAĞLIK SİSTEMİ TOHUMCULUK ENDÜSTRİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ!
Federal bitki sağlığı sertifikasyon işlemlerini gerçekleştiren kuruluşların desteklenmesine izin veren bir akreditasyon programı niteliğindeki Birleşik Devletler Ulusal Tohumculuk Sağlık Sistemi’nin (NSHS) 2010 yılı denetimi sonucunda, sistemin tohumculuk endüstrisi için hayati öneme sahip olduğu ortaya çıktı. Eyalet ve federal kamu görevlileri bu sisteme bağımlı çalışmakla birlikte sistemin misyonunu bütünüyle yerine getirebilmesi için kendi bünyesinde yeterli kaynak üretemediği de denetim raporunda vurgulandı. (haberin devamı için buraya tıklayın).
ASTA’NIN CSS 2011 KONFERANSI VE SEED EXPO YAKLAŞIYOR
Amerikan Tohum Ticareti Birliği (ASTA) tarafından organize edilen “Mısır, Sorgum ve Soya Tohumluğu Konferansı 2011 (CSS 2011)” ve “Seed Expo” 06 – 09 Aralık 2011 tarihlerinde Chicago’da yapılacak. Çeşitli ülkelerden Konferans’a ve diğer etkinliklere katılacak olan mısır, sorgum ve soya konusundaki en yetkin araştırmacılar, son buluşları, teknolojik gelişmeleri ve geleceğe yönelik öngörüleri paylaşacaklar. (kayıt ve ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın).
GENOM HARİTASI ÇEVRESEL ETKİLERİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
Kaliforniya – Davis Üniversitesi araştırmacıları, savunma genlerine ait kapsamlı ve birleştirilmiş bir genom haritalaması sayesinde, binlerce gen varyasyonunun etkisiyle ortaya çıkan ve bitkinin çevresel zorluklara adaptasyonunu sağlayan karmaşık özelliklerin bitkinin büyümesinin yanı sıra çevresel dış faktörler tarafından da etkilendiğini buldu. (haberin devamı için buraya tıklayın).
TOHUMCULUK ENDÜSTRİSİ BİRLİKTELİĞİN ZORUNLU OLDUĞUNU GÖSTERDİ!
Farklı tarım teknolojileri ve uygulamalarının getirdiği birlikte var olabilme ihtiyacı konusunda gittikçe artan bilinç, Amerikan Tohum Ticareti Birliği’ni (ASTA) bu konuda bir şeyler yapmaya teşvik etti ve ASTA, bu bağlamda, muhtelif pazar taleplerini karşılamak için birlikteliğin mümkün ve gerekli olduğunu gösteren üç ayrı kaynak yayımladı. Bu kaynaklar başlıklı bir makale, “Tohumculuk Endüstrisinde Birliktelik Uygulaması Üzerine ASTA’nın İlkeleri” ve “Tohumluk Kalite Yönetim Rehberi”nden oluşuyor. (haberin tamamı için buraya tıklayın).
BOMBUS ARILARININ NEDEN AZALDIĞI ARAŞTIRILIYOR
Amerikan Tarım Bakanlığı’ndan bir uzman hem bombus arısı popülasyonundaki azalmanın nedenini öğrenmeye çalışıyor hem de sera polinatörü (tozlayıcı) olabilecek yeni nesil bir türün üzerinde araştırma yapıyor. 1990’ların sonunda Bombus occidentalis kolonileri hastalık sorunlarından zarar görmeye başladılar. Bombusları ve diğer polinatörleri cezbetmek için birçok sera ürünleri yetiştiricisi son zamanlarda ticari olarak üretilmiş impatiens balsam kullanmak zorunda kalıyor. (haberin devamı için buraya tıklayın).
BREZİLYA TRANSGENİK BİTKİLER HAKKINDAKİ VERİLERİNİ AÇIKLADI
Brezilya’da transgenik tohum kullanılarak üretim yapılan alanlar, genetiği değiştirilmiş çeşitlerinin onaylandığı soya, mısır ve pamuğun toplam tarımının yapıldığı alanların genişlemesinden daha hızlı bir artış gösteriyor. Celeres Danışmanlık Şirketi tarafından hazırlanan “2011/12 üretiminde biyoteknolojinin benimsenmesinin gözden geçirilmesi” raporunda konuyla ilgili veriler yer alıyor. (raporu görmek için buraya tıklayın).
KANOLANIN KANADA EKONOMİSİNE YILLIK KATKISI 15,4 MİLYAR DOLAR!
Kanada Kanola Konseyi (CCC) tarafından açıklanan son rapor, kanola üretiminin Kanada ekonomisine yılda 15,4 milyar dolarlık bir katkı yaptığını gösterdi (bir önceki dönemden 1,4 milyar dolar daha fazla). 2008 verilerine göre CCC’nin yaptığı daha önceki çalışmada ekonomik kazancın 14,1 milyar dolar olduğu hesaplanmıştı. Oysa son çalışmada 2007/08, 2008/09 ve 2009/10 verileri baz alındı. (Raporun tamamını görmek için buraya tıklayın).
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GENETİK ŞİFRELERİ HASTALIĞA DAYANIKLI BİTKİLERİN GELİŞTİRİLMESİNİ HIZLANDIRABİLİR
Biyoteknoloji ve Biyolojik Bilimler Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen İngiltere Warwick Üniversitesi araştırmacıları, gelecekte hastalık ve zararlılara dayanıklı bitkiler üretmek konusundaki yeteneğimizi artıracak olan bitki bağışıklık sistemi genetiğinin kara kutusunu açtı. Araştırma Science Dergisi’nde yayımlandı. (haberin tamamını görmek için buraya tıklayın).
BİTKİ GENOMLARININ PARÇALANMASI ISLAH POTANSİYELİNİ GELİŞTİRİYOR
Çinli meslektaşlarıyla birlikte araştırmalarını sürdüren İngiltere’deki Norwich Araştırma Parkı bilim adamları, gelecekte gıda güvenliğini garantiye alacak gerekli temel bitkilerin gelişmiş çeşitlerini ıslah etmek amacıyla genomiklerin bitki ıslahında uygulanmasına yardımcı olacak yeni teknikler geliştirdi. Araştırmacılar, karmaşık yapıdaki kolza tohumunun genomunu parçalamak suretiyle, kestirimci (sonucu önceden tahmin edilebilir) ıslah çalışmaları için gerekli olan genom haritasını üretebildiler. (haberin devamı için buraya tıklayın).
Tematik Medya