TOHUMCULUK ENDÜSTRİSİNE KÜRESEL GÖZLE BAKMAK İSTEYEN SEKTÖR PAYDAŞLARI 23 OCAK’TA ANTALYA’DA BULUŞUYOR!
Dünya tohumculuk endüstrisinde yaşanan en güncel gelişmeleri tohumculuk sektöründeki yatırımcılar, üst düzey yöneticiler, karar vericiler, yönetici adayları ve tohumculuk konusunda çalışan araştırıcı ve akademisyenlerle paylaşabilmek amacıyla TÜRKTED’in ABD Cornell Üniversitesi ve Sathguru Yönetim Danışmanları ile yaptığı iş birliği çerçevesinde 23 – 26 Ocak 2012 tarihlerinde Renaissance Antalya Beach Resort & SPA’da “Tohumculuk Endüstrisi Programı'na (Seed Industry Program)" kayıtlar devam ediyor.
Devamı
TOHUM DERGİSİNİN 4. SAYISI OKURLARIYLA BULUŞUYOR!
Tohum dergimizin 4. sayısı Ocak 2012’de okurlarıyla buluşuyor. Tohum yalnızca bir dernek yayını olmanın ötesine geçti. Türkiye’nin tarımsal ahvalini anlatan bir pencere de oldu. Elbette içeriğimizi daha da geliştirmek niyetindeyiz. Bu konuda da katkılarınıza sayfalarımızın açık olduğunu bilmenizi isteriz.
Bu sayıda, Tarım Bakanlığı yapmış bir başka önemli ismi sayfalarımızda ağırlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Daha önceki sayılarımızda yer alan değerli bakanlarımız Sn. Hüsnü Doğan, Sn. M. Mehdi Eker’den sonra şimdi de Sn. Prof. Dr. Sami Güçlü ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Saygıdeğer Bakanımızın söyledikleri tüm sektör tarafından dikkatlice okunmalı fikrindeyiz.
Devamı
GDO’LU MISIRIN ÜLKEMİZE İTHALATINA İZİN VERİLMESİ HAKKINDA TÜRKTED’İN GÖRÜŞÜ
Biyogüvenlik Kurulu'nun 13 adet GDO’lu mısır çeşidinin ithalatına izin verdiği karar 24 Aralık 2011 tarihli ve 28152 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Daha önce sadece üç soya çeşidine izin vermiştik. Daha sonra 13 mısır çeşidi ile ilgili bilimsel komitelerin raporlarını ilan ettik, kamuoyunun görüşünü aldık. Kurulumuz kararını verdi. Buna göre 13 mısır çeşidinin yem amaçlı olarak kullanılmasına resmen izin verilmiştir (Haberin devamı için buraya tıklayınız).
Devamı
BAKAN EKER: GDO İNSANA ZARAR VERMEZ
Hayvan yemi olarak 13 GDO’lu mısırın kullanılmasının serbest bırakılmasına yapılan itirazlarla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “GDO’nun ete, süte, yumurtaya geçtiğine dair dünyada bir tane bilimsel veri yok. Aksine 20'nin üzerindeki araştırmaya göre, geçmediğine dair bulgular var” dedi (Haberin devamı için buraya tıklayınız).
YONCA TOHUMU İTHALATIMIZ 2,3 MİLYON DOLARI, İNGİLİZ ÇİMİ TOHUMU İTHALATIMIZ DA 3,2 MİLYON DOLARI GEÇTİ!
Bir önceki e-bültende DTÖ verileri esas alınarak TÜRKTED tarafından derlenen serin ve sıcak iklim tahılları ile yemeklik baklagillere ait tohumlukların ülkemiz dış ticaret rakamları yayımlanmıştı. Bu bültende ise çayır, mer’a, yem ve çim bitkilerine ait tohumlukların ithalat ve ihracat değerlerini siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz. 2010 yılında 767 bin dolar olan yonca tohumu ithalatımız, 2011 yılının ilk 11 ayında 2,3 milyon doları geçerken; sorgum tohumu ithalatımız da 2010 yılında 155 bin dolar iken 2011 yılında bu değer 243 bin doları bulmuştur. İngiliz çim tohumu ithalatımız 3,2 milyon doları geçerken, ihracatımız da 589 bin dolara ulaşmıştır. Çayır otu tohumluk ithalat değerlerine bakıldığında, toplam değerin 3 milyon doları geçmekte olduğu görülmektedir.
Devamı
DOĞAL AFETLERDEN ETKİLENEN ÜRETİCİLERİN BORÇLARI ERTELENDİ
Don, sel ve fırtına gibi doğal afetlerden olumsuz etkilenen üreticilerin kredi borçları bir yıl süreyle ertelendi. Borç ertelemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlarını güncellemeleri ve 20 Ocak tarihine kadar Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne başvurmaları gerekiyor. 15 Eylül -20 Ekim 2011 tarihleri arasında Antalya, Aydın, Hatay, Denizli, Manisa, Muğla ve Rize illerinde meydana gelen sel, fırtına, heyelan, aşırı yağış, dolu ve hortum afetleri ile 4 -14 Kasım 2011 tarihleri arasında Kayseri, Muş, Nevşehir ve Niğde illerinde meydana gelen don afetine maruz kalan ve söz konusu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören ÇKS’ye kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin borçları bir yıl süreyle ertelendi (Haberin detayları için buraya tıklayınız).
BAKANLIK'TAN ÇİFTÇİYE 600 BİN KİTAP
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Traktör ile birlikte yürüttüğü “Çiftçiler Okuyor, Ekinler Büyüyor” projesi kapsamında 600 bin kitap dağıtılacak. Projenin ayrıntılarını açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım sektörünü bir iktisadi faaliyet olarak gördüklerini belirtti. Bakan Eker, tarım sektöründe bilgi ve teknolojinin kullanımıyla gayri safi hasılanın yaklaşık 3 kat arttığını vurguladı (Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız).
ODTÜLÜLER YILIN GİRİŞİMCİLERİNİ SEÇTİ
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinin belirlediği 2011 yılının en başarılı girişimcilik ödülleri ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. ODTÜ tarihinde genç girişimciler topluluğu tarafından ilk kez düzenlenen etkinlikte her sektörden başarılı işadamları arasından seçilen isimler ODTÜ öğrencileri anketleri aracılığıyla oylandı ve ödüller sahiplerine verildi. Tarım alanında ödül alan girişimci Mehmet Yüksel (Yüksel Tohumculuk) oldu. TÜRKTED olarak Sayın üyemizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz (Haberin devamı için buraya tıklayınız).
TÜRKTED SEKRETARYASINDA VEDA VE YENİ GÖREVLENDİRME
Derneğimizdeki sekreterlik görevini 17 yılı aşan bir süreden beri özveri ve başarıyla sürdüren Nahide Barış bu görevine geçtiğimiz Aralık ayında veda etmiştir. TÜRKTED camiası olarak bundan sonraki yaşamında sağlık, başarı ve mutluluklar dileriz.
Devamı
 
DÜNYA TOHUMCULUĞUNDAN HABERLER
ISF 2012 KONGRESİ'NE KAYITLAR BAŞLADI!
ISF (International Seed Federation) tarafından her yıl düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi bu yıl 26 – 28 Haziran tarihlerinde Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleştirilecektir (Kongre resmi web sitesi için buraya tıklayın). Online kayıtlar 04 Ocak 2012 saat 11:00’de başlayıp 11 Mayıs 2012 saat 14:00’te sona erecektir. Kongre'ye katılım ücretleri ise; 04 Ocak 2012’de 1.200 ABD Doları'ndan başlayacak olup kayıt tarihine göre kongre gününe kadar 2 bin 250 Dolar'a yükselecektir (katılım ve ücretlerle ilgili ayrıntılar için buraya tıklayın).
ESA’NIN 2012 YILI ÖNCELİKLERİ AÇIKLANDI
Avrupa Tohumculuk Derneği (ESA) 2012 yılında misyonu çerçevesinde gerçekleştirmeyi planladığı önceliklerini açıkladı. Ülkemiz tohumculuk endüstrisi için de oldukça önemli olan bu öncelikler aşağıda özetlenmiştir:

1. Tohumluklara yönelik yeni bir düzenleyici çerçeve için ESA vizyonunun teşvik edilmesi: Avrupa Komisyonu 2012 yılı yaz aylarının sonunda, çeşitlerin kayıt altına alınması, tohumlukların pazarlanması ile bitki sağlığı ve ayrı ayrı olmak üzere ulusal düzeyde ve AB kontrolleriyle ilgili yeni bir mevzuat teklifi sunmayı planlamaktadır. ESA bu bağlamda, Parlamento Komitesi ve Avrupa Parlamentosu üyeleriyle güçlü bir şekilde iş birliğine girme çabasındadır.

2. Fikri mülkiyetle ilgili ESA duruşunun uygulanabilmesi için çaba gösterilmesi: Fikri mülkiyet haklarının etkin bir şekilde korunması ve uygulanma gücü, Avrupa çiftçisine ve yetiştiricilerine yenileşme imkânı getiren yeni bitki çeşitlerinin sürekli gelişimini sağlamaktadır. Bitkilerde ve tohumluklarda Fikri Mülkiyetin Korunmasına dair ESA’nın yeni duruşunun benimsenmesini takiben, ESA şimdi bu duruşunun pratikte uygulanmasını sağlamak için çalışmaya başlayacaktır.

3. Yeni ıslah tekniklerinin desteklenmesi: Bitki ıslahındaki yenilikler, gıda güvenliğini sağlayan ve aynı zamanda kısıtlı kaynakların sürdürülebilir kullanımı yoluyla çevreyi koruyan rekabete dayalı tarımın karşılaştığı önemli zorlukları aşmak için adeta bir önkoşuldur. İşte tam bu noktada, yeni ıslah teknolojilerine erişim hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle, AB’nin araştırma ve yenileşim politikaları vasıtasıyla bu tekniklerin daha da gelişmesine finansal destek sağlanması, ayrıca Avrupalı ıslahçılar ve çiftçiler tarafından bunların kolayca kullanımını teşvik edecek uygulanabilir ve ayrımcı olmayan düzenleyici bir ortamın tesis edilmesi için yoğun bir şekilde çalışmak ESA’nın 2012’de diğer bir önceliği olacaktır.

4. AB’de kabul edilen GDO’ların tohumluklardaki bulaşıklık toleransları: Avrupa Komisyonu, Parlamentosu ve üye devletler son dönemde ithal edilen yemlerdeki GDO bulaşıklığının pratik bir kabulünü sözde “teknik çözüm” diye onayladılar. Bu çözüm yoluyla AB sonunda, “sıfır tolerans” diye daha önce deklare ettiği efsanenin, teknik olarak önlenmesi mümkün olmayan GDO bulaşıklığı dikkate alındığında sürdürülemez bir politika olduğunu itiraf etmektedir. ESA, Avrupalı ıslahçılara ve çiftçilere de aynı yasal kesinliğin verilmesini talep etmektedir. Bu bağlamda ESA, AB’de onaylanmış GDO’ların tohumluklarda ve ekim alanlarında kabul edilir ölçülerdeki bulaşıklık tolerans limitlerinin sağlanmasına yönelik gerçekçi ve uygulanabilir bir yaklaşım için çalışmalarını sürdürecektir.

5. Avrupa Tohum İşleme Güvence sisteminin uygulanması: ESA, tohumluk işleme ve kaplama için kapsamlı kalite güvence sisteminin uygulanması ve geliştirilmesi için ESTA (Avrupa Tohumluk İşleme Güvencesi: European Seed Treatment Assurance – bitki koruma ürünlerinin ileri teknolojiye duyarlı şekilde uygulanmasını güçlendirecek ve destekleyecek şekilde tohumculuk endüstrisinin önderliğinde ve yönetiminde işleyen bir sistem) uygulamasına devam etmektedir. Buna paralel olarak, ESA Avrupa Komisyonu'nun ve üye devletlerin kullanıcılar ve etiketleme uygulamaları için daha ileri rehberlik ve bilgilendirme dokümanları hazırlama çalışmalarına katkılarını sürdürecektir.
(haberin orijinali için buraya tıklayın).
BREZİLYA’DA GDO’LU ÜRÜN EKİLİŞ ALANI ARTIYOR
Celeres Danışmanlık Şirketi tarafından geçtiğimiz ay yayımlanan “2011/12 Üretim Sezonu Bitki Biyoteknolojisi 2. İzleme Raporu”na göre, Brezilya’da 2011/12 hasadında GDO’lu çeşitlerle ekili olan üretim alanının bir öncekine göre yüzde 21 arttığı belirtildi (raporun tamamı için buraya tıklayın).
ORGANİK TOHUM VERİ TABANI YAKINDA HİZMETE GİRİYOR
Amerikan Tohum Ticareti Birliği'nin (ASTA) uluslararası programlar direktörü Lisa Nichols, organik tür ve çeşitlere ait tohumlukların nerede üretildiği ve ne miktarda mevcut olduğuna dair verilerin organik tarım üreticilerince kolayca izlenebileceği bir veri tabanı üzerinde çalıştıklarını söyledi (haberin devamı için buraya tıklayın).
KALİFORNİYA ÜNİVERSİTESİ MOLEKÜLER MARKERLE ISLAH KURSU DÜZENLİYOR
Kaliforniya Üniversitesi – Davis, 14 – 15 Şubat 2012’de moleküler markerle ıslah konulu bir kurs düzenliyor. Söz konusu kurs, DNA markerlerinin temelleri, kantitatif özellik yerleri ve “marker yardımlı seleksiyondan genomik seleksiyona geçiş" gibi konuları kapsamaktadır (kursla ilgili ayrıntılar için buraya tıklayın).
ULUSLARARASI TOHUM FİZYOLOJİSİ VE TEKNOLOJİSİ KURSU
Breedwise BV adlı kuruluşun Hollanda Wageningen Üniversitesi ve Naktuinbouw (Hollanda Bitkisel Tohum ve Patates Tohumu Yetiştiriciler Birliği) ile yaptığı iş birliği çerçevesinde, 18 – 22 Haziran 2012 tarihleri arasında tohumculuk endüstrisi alanında faaliyet gösteren şirket mensuplarına yönelik İngilizce bir kurs düzenlenecektir. Maksimum katılımın 25 kişiyle sınırlandırıldığı ve kayıtların 15 Nisan’da sona ereceği kursa katılım ücreti konaklama hariç 3.500 Avro ’dur (kursla ilgili ayrıntılar ve kayıt için buraya tıklayın).
USDA SOYADAKİ ÖZELLİĞE ONAY VERDİ
ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Monsanto’nun “Vistive Gold” soya fasulyesindeki MON 87705 biyoteknolojik karaktere onay verdi. Soyadaki bu özellik, doymuş yağları önemli oranda düşük tekli doymamış yağ seviyeleri ise yüksek bir soya yağı üretimini sağlamaktadır. Soyadaki bu yeni özelliğin Kanada’da kullanımına onay verildi (haberin ayrıntıları için buraya tıklayın).
Tematik Medya