TOHUMCULUK ENDÜSTRİSİ PROGRAMI
(SEED INDUSTRY PROGRAM)
23 OCAK 2012’DE ANTALYA’DA BAŞLIYOR!
Dünya tohumculuk endüstrisinde yaşanan en güncel ilerlemeleri ve yenilikleri tohumculuk sektöründeki yatırımcılar, üst düzey yöneticiler, karar vericiler, yönetici adayları ve tohumculuk konusunda çalışan araştırıcı ve akademisyenlerle paylaşabilmek amacıyla TÜRKTED’in ABD Cornell Üniversitesi ve Sathguru Yönetim Danışmanları ile yaptığı işbirliği çerçevesinde 23 – 26 Ocak 2012 tarihlerinde Renaissance Antalya BeachResort&SPA’da“Tohumculuk Endüstrisi Programı” başlıklı üst düzey bir eğitim düzenlenecektir.
Devamı
TÜRKTED’İN DE KURUCU ORTAK OLDUĞU HARRAN ÜNİVERSİTESİ TEKNOPARKI YÖNETİM KURULU İLK TOPLANTISINI YAPTI
TÜRKTED’in de kurucu ortak olduğu Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan "ŞANLIURFA TEKNOLOJİ BÖLGESİ KURUCU VE İŞLETİCİ A.Ş." ortakları 27 Ekim 2011 tarihinde Osman Bey Yerleşkesi Mühendislik Fakültesinde ilk toplantısını yaparak anlaşma imzaladı.
Devamı
TÜRKTED E-BÜLTEN BİRİNCİ
YILINI DOLDURDU!
Geçtiğimiz yılın Ekim ayında yayımlanmaya başlayan ve sadece ülkemiz tohumculuk sektöründen değil dünya tohumculuğundan da en güncel haberlerin yer aldığı TÜRKTED elektronik haber bülteni bir yaşını tamamladı.
Devamı
AYÇİÇEĞİ TOHUMLUĞU İHRACATIMIZ 38 MİLYON DOLARI ŞEKER PANCARI TOHUMLUĞU İTHALATIMIZ 18 MİLYON DOLARI GEÇTİ
Bir önceki e-bültende DTÖ veri tabanı esas alınarak derlenen sebze tohumluklarına aitülkemizin dış ticaret rakamları yayımlanmıştı. Bu bültende ise endüstri bitkilerine ait tohumlukların ithalat ve ihracat değerlerini sizlerle paylaşıyoruz. Patates, ayçiçeği, şeker pancarı ve pamuk tohumluklarına ait dış ticaret verilerine göre 2010 yılında bu dört türe ait tohumlukların ithalat değeri 40 milyon ABD Dolarına yaklaşırken, aynı gruba ait tohumlukların ihracatından sağlanan gelir ise 46 milyon Doları geçmektedir.
Devamı
TARIMA DESTEK SADECE TÜRKİYE’DE ARTTI
Ekonomi İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye ülkelerde tarım sektörüne yapılan destek azalırken, sadece Türkiye’de bu oran artış gösterdi. Merkezi Paris'te bulunan OECD, üye ülkeler ve gelişmekte olan bazı ülkeleri de kapsayan 2010 yılı tarım alanındaki izleme ve değerlendirme raporunu yayımladı.
Devamı
SERTİFİKALI PATATES ÜRETİMİNDE
“BİR’E 20” VERİM
Ekonomi İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye ülkelerde tarım sektörüne yapılan destek azalırken, sadece Türkiye’de bu oran artış gösterdi. Merkezi Paris'te bulunan OECD, üye ülkeler ve gelişmekte olan bazı ülkeleri de kapsayan 2010 yılı tarım alanındaki izleme ve değerlendirme raporunu yayımladı.
Devamı
TARIM ARAZİLERİ
MİRAS YOLUYLA BÖLÜNMEYECEK!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, Türkiye’deki tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçecek tasarının hazırlandığını açıkladı.Bakanlar Kurulu’na sunulacak tasarının ardından, “80 yıllık eksiğimiz sona erecek.
Devamı
'GEN' DE DÜNYAÜÇÜNCÜSÜYÜZ!
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye Tohum Gen Bankasının, 250 bin numune saklama kapasitesiyle Amerika ve Çin'den sonra dünyanın 3. büyük gen bankası olduğunu bildirdi.
Devamı
YENİ İKİ BUĞDAY, BİR DE ARPA
ÇEŞİDİ GELİŞTİRİLDİ
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) tarafından yapılan çalışmalar kapsamında yeni iki buğday, bir de arpa çeşidi geliştirildi.
Devamı
TARIM SEKTÖRÜ KÜÇÜLÜYOR!
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD)'nin hazırladığı 2011 yılına ilişkin gıda raporunu, düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Dernek Başkanı İbrahim Yetkin, TÜİK verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de gelir düzeyi en düşük kesimin bütçesinin 3'te 1'ini gıdaya ayırmak zorunda kaldığını söyledi.
Devamı
 
DÜNYA TOHUMCULUĞUNDAN HABERLER
ESA 2011 YILLIK TOPLANTISI BUDAPEŞTE’DE YAPILDI
ESA (Avrupa Tohumculuk Derneği), Avrupa tohumculuk endüstrisinin, tarım ürünleri ve süs bitki türleri tohumlarının araştırma, ıslah, üretim ve pazarlama alanlarında aktif olan mensuplarını temsil eden sesidir. Kırk ulusal tohum derneği (ve bunun aracılığıyla AB’de, çoğu KOBİ, binden fazla tohumculuk işletmesini) ve altmıştan fazla doğrudan üye şirketi temsil etmektedir. ESA’nın misyonu; Avrupa tohumculuk endüstrisinin adil ve orantılı düzenlenmesi, yenilikçi ve farklı teknolojiler ve üretim yöntemleri sonucunda müşterilere tohumluktedarikinde seçim özgürlüğü sağlamanın yanı sıra bitki ve tohum ile ilgili fikri mülkiyet haklarının etkin bir şekilde korunması için çalışmaktır. ESA 2011 Yıllık Toplantısı, ilk kez Brüksel dışında, Macaristan’daBudapeşteCorinthiaHotel’in görkemli ortamında, 16 – 18 Ekim tarihleri arasında düzenlendi.Avrupa ve dünya çapında 700'den fazla tohumculuk endüstrisi temsilcisinin katılımı bu toplantı için bir rekor olarak değerlendirildi. Toplantıya ülkemizden TÜRKTED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday, Üyeler Hamdi Çiftçiler, Yusuf Yormazoğlu ve Fulya Batur ile Genel Sekreter Dr. Müfit Engiz katıldı.
Devamı
ECO (EİT) BÖLGESEL TOHUMCULUK POLİTİKASI ÇALIŞTAYI İSTANBUL’DA YAPILDI
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT - ECO) Bölgesel Tohumculuk Politikası Çalıştayı,ICARDA ve FAO’nun da katkılarıyla 12–13 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından (GTHB) üst düzey yetkililer, ICARDA ve FAO temsilcileri, TÜRKTOB ve TSÜAB Genel Sekreterlerinin yanı sıra EİT üyesi ülke temsilcilerinin de katıldığı Çalıştaya TÜRKTED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday ve Genel Sekreter Dr. Müfit Engiz de iştirak etti.Yapılan etkinlikte; tohum sektörünün yapısı, kamu ve özel sektörde tohumculuk ve tohumculukta izlenen politikalar kapsamlı olarak değerlendirildi. Çalıştayın birinci gününde, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu EİT üyesi Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Lübnan temsilcileri altı ana başlıkta ülkelerinin tohumculuk sektörlerini tanıttılar.
Devamı
ABD PATENT REFORMU KANUNU İMZALANDI
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama, Amerikalı girişimcilerin ve şirketlerin yeni işler ve yeni meslekler yaratacakbuluşlarını piyasaya daha erken getirmeleri konusunda yardımcı olacak tarihi patent reform yasası olan Amerika İcatlar Kanunu’nu imzaladı. Başkan, bu adımların Amerika’nın üniversiteleri ve araştırma laboratuarlarındaki fikirlerin ekonomiyi genişletecek yeni ürünlere dönüşmesine yardımcı olacağını bildirdi. Obama, çok ihtiyaç duyulan bu reformun yenilikçi ve girişimcilerin yeni bir buluşu mümkün olabildiğince çabuk, bir işe dönüştürebilmeleri için patent işlemlerini hızlandıracağını da söyledi(Haberindevamı içinburaya tıklayın).
TUNUS’LU ARAŞTIRMACILARDAN TUZLULUĞA VE KURAĞA DAYANIKLI TRANSGENİK BUĞDAY
Tunus’taki Sfax Üniversitesi araştırmacılarından Rania Ben-Saad ve arkadaşları, bir tür yem bitkisi olan çok yıllık, rizomlu, sürünücü ve bodur otsu bitkilerden Aeluropuslittoralis/ Sahil ayrığında bulunan ve AISAP olarak etiketlenen stres genini izole ettiler. Araştırmacı grubu bu geni tuza ve kurağa dayanıklı durum buğdayı ıslahı için yaptıkları denemelerde, markır kullanmaksızın buğday bitkisine aktarmayı başardılar. Ticari adı ”Karim” olan yeni transgenik buğday tuza ve kurağa toleransta oldukça başarılı oldu (haberin ayrıntıları ve araştırmayla ilgili makalenin tamamı için buraya tıklayın).
NAGOYA PROTOKOLÜ 64 İMZAYA ULAŞTI
Cape Verde, Mozambik, Slovenya ve Togo da Nagoya Protokolüne imza koyarak genetik kaynaklara erişim ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesinin kullanımından kaynaklanan faydaların adil ve eşit paylaşımı destekleyenNagoya Protokolünü onaylayan diğer 60 devlet arasına katıldı.Nagoya Protokolü,anlaşmadaki 50 tarafın onayından 90 gün sonra yürürlüğe girecektir.Nagoya Protokolü'nün uygulamaya konulmasıyla hem genetik kaynakların kullanıcıları hem de sağlayıcılarına yönelik faydaların adil ve eşit paylaşımını teşvik edici ve güçlü bir hukuki kesinlik ve şeffaflığın sağlanacağı öngörülmektedir (haberin devamı için buraya tıklayın).
ASTA SEBZE VE ÇİÇEK TOHUMU
KONFERANSI KAYITLAR SÜRÜYOR
Sebze ve çiçek tohumculuğuendüstrisinin temsilcileri için, 21–24 Ocak tarihleri arasında Tampa, Fla’da gerçekleştirilecekolan Amerikan Tohum Ticaret Birliği (ASTA)’nin Sebze ve Çiçek Tohumculuğu Konferansı’na kayıtlar devam etmektedir. Konferansta; organik tohum, gıda güvenliği, bitki sağlığı, yönetim ve biyoteknoloji konuları ele alınacaktır. Kayıt ASTA üyeleri için 275 USD, üye olmayanlar için ise 600 USD’dır(Kayıt formu için tıklayın).
ASYA BİTKİ ISLAHI AKADEMİSİ 2012’DE AÇILIYOR!
ABD Kaliforniya Üniversitesi, Davis ile Asya Pasifik Tohumculuk Derneği işbirliğiyle kurulan Asya Bitki Islahı Akademisi (PBA) 2012 yılında eğitime başlıyor. Lisansüstü bir program olan PBA, konferans, tartışma ve uygulamalı derslerin yanı sıra kamu ve özel sektördeki ıslah programlarının uygulandığı alanları da ziyaret edilerek bitki ıslahının temelleri, genetik ve istatistik konularında katılımcılara kapsamlı eğitim sağlamaktadır. Asya PBA, başarısı kanıtlanmış olan Kuzey Amerika ve Avrupa’da uygulanan PBA programları esas alınarak modellenmiştir (haberin devamı için buraya tıklayın).
ABD’Lİ ARAŞTIRMACILAR 10 YILLIK
BİTKİ BİLİM PLANINI BAŞLATTI
Bitkisel konularda çalışan ABD’li bilim adamları, sürdürülebilir uygulamalar vasıtasıyla küresel gıda kaynaklarının geliştirilmesine yardımcı olmak ve farklı bitki mekanizmalarının anlaşılmasınısağlamak için 10 yıllık bir plan üzerinde çalışmaya başladı.10 yıllık plan, Amerikan Bitki Biyologları Derneği tarafından düzenlenen son toplantısında, ABD'deki çeşitli araştırma kurumları 75 bilim adamı tarafından tartışıldı.Hükümet, sanayi ve diğer sektörlerin temsilcileri de toplantıya katıldı (haberin devamı için buraya tıklayın).
ABD KÜRESEL BİYOYAKIT ÜRETİMİNDE LİDER
Endüstriyel şirketlere rehberlik eden, onlar için araştırma yapan ve küresel çözümler üreten RNCOS şirketi tarafından kısa bir süre önce hazırlanan “Global Biyoyakıt Piyasa Analizi”adlı rapora göre 2011–2014 yıları arasında sektörde tedricen %8 ve %11 civarında büyüme beklenmektedir. Rapora göre öncelikle ABD, Brezilya, Arjantin ve Kanada küresel ethanol endüstrisinde maksimum paya sahip bulunmaktadır (Haberin devamı için buraya tıklayın).
Tematik Medya