ATAMIZI SAYGIYLA ANIYORUZ
Ulu Önder Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 73. yılında saygı ve minnetle anıyor, aşağıdaki veciz sözlerinin öneminin bir kez daha hatırlanmasını diliyoruz.

“Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler; evvela haysiyetlerini sonra hürriyetlerini daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkûmdurlar.”
Mustafa Kemal ATATÜRK
TÜRKTED GENİŞLETİLMİŞ YÖNETİM KURULU TOPLANTISI ANKARA’DA YAPILDI
Tohumculuk sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek ve özellikle tohumluk ve fide gibi çoğaltım materyallerinin üretimi, sertifikasyonu, ithalatı, ihracatı, analizi, kontrolü vb. konularda uygulamada karşılaşılan sorunlara çözümler üretebilmek amacıyla üyelerinin de katılımıyla 16 Kasım 2011’de TÜRKTED genişletilmiş yönetim kurulu toplantısı Ankara King Otel’de gerçekleştirildi. Tohumculuk endüstrisi mensuplarını yakından ilgilendiren tohumluk konusundaki mevzuatta yapılması öngörülen bazı değişiklik önerilerinin yanı sıra önümüzdeki süreçte TÜRKTED vizyonunun ve misyonunun ne olması gerektiğinin ele alındığı toplantıda, ayrıca sektörde ivedilikle çözüme kavuşturulması gereken sorunlar üzerinde kapsamlı görüşmeler yapıldı.
TÜRK PAMUĞUNDA YENİ BİR ADIM: “GMO FREE” (GDO’SUZ) STANDART
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK)’nin girişimleriyle gerçekleştirilen “GDO’suz Türk Pamuğu – GMO Free Turkish Cotton” etiketi geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtıldı. Projeyle ilgili İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, dünyada pamuk üretiminin % 70'inin GDO'lu tohumla yapıldığını, Türkiye'nin ise yasal sınırlama nedeniyle GDO'lu üretim yapamadığını ve dünyanın en büyük GDO'suz pamuk üreticisi olduğunu söyledi.
Devamı
GDO’LU SOYA İTHALATIMIZ 2011’DE 600 MİLYON DOLARI GEÇTİ!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın (GTHB) verilerine göre ülkemizde soya fasulyesi ekiliş alanı 250.000 dekar civarında. Ortalama verimin iyimser bir tahminle 0,3 ton/da olduğu varsayıldığında yıllık soya üretimimiz 75.000 ton. Oysa Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) rakamlarına göre ülkemiz tarafından son 5 yıldır ithal edilen soya miktarının ortalaması ise yılda 1.250.000 ton (2010’da 1,75 milyon ton).
Devamı
TOHUMCULUK ENDÜSTRİSİ PROGRAMI’NA KAYITLAR DEVAM EDİYOR!
Dünya tohumculuk endüstrisinde yaşanan en güncel gelişmeleri tohumculuk sektöründeki yatırımcılar, üst düzey yöneticiler, karar vericiler, yönetici adayları ve tohumculuk konusunda çalışan araştırıcı ve akademisyenlerle paylaşabilmek amacıyla TÜRKTED’in ABD Cornell Üniversitesi ve Sathguru Yönetim Danışmanları ile yaptığı iş birliği çerçevesinde 23 – 26 Ocak 2012 tarihlerinde Renaissance Antalya Beach Resort & SPA’da “Tohumculuk Endüstrisi Programı"na (Seed Industry Program) kayıtlar devam ediyor.
Devamı
2012 TARIMSAL DESTEK BÜTÇESİ
YÜZDE 20 ARTACAK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker, tarımsal üretimin arttırılması için desteğin önemli olduğunu belirterek, “Gelecek yılki tarımsal destek bütçesi 2011 yılına göre yüzde 20 oranında artacak” dedi. Tarım sektörünün Türkiye'nin büyümesine önemli katkılar sunduğunu ifade eden Bakan Eker, “2002 yılında 23 milyar dolar olan tarımsal hasıla 2010'da 62 milyar dolara yükseldi. Tarımsal ihracat 2002 yılında 4 milyar dolar iken, 2011 yılının ilk 9 ayında bu rakam 14 milyar dolara çıktı” dedi. Bakan Eker, tarımdaki yapısal sorunları kısa ve orta vadede çözeceklerini, bu kapsamda, ilk olarak tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasının önüne geçeceklerini, bölünmüş arazileri toplulaştıracaklarını ve sulanabilir arazileri sulamaya açacaklarını bildirdi. Haberin devamı için buraya tıklayınız.
MISIR TOHUMLUĞU İHRACATIMIZ 25 MİLYON DOLARI, FASULYE TOHUMLUĞU İTHALATIMIZ İSE 1,5 MİLYON DOLARI GEÇTİ
Bir önceki e-bültende DTÖ verileri esas alınarak TÜRKTED tarafından derlenen endüstri bitkileri tohumluklarına ait ülkemizin dış ticaret rakamları yayımlanmıştı. Bu bültende ise sıcak iklim tahılları, serin iklim tahılları ve yemeklik baklagillere ait tohumlukların ithalat ve ihracat değerlerini değerli okurlarımızla paylaşıyoruz. 2010 yılında toplam mısır tohumluğu ithalat değerimiz 14 milyon ABD dolarını geçerken, aynı yıl toplam mısır tohumluğu ihracat değeri 25 milyon ABD dolarını aştı. 2010 yılında serin iklim tahıllarına ait tohumluk ithalat değerleri içinde 758 bin ABD doları ile makarnalık buğday tohumluğu ilk sırayı alırken, ekmeklik buğday tohumluğu 572 bin ABD doları ile onu takip ediyor. Aynı yılın ihracat değerlerinde ise ilk sırayı ekmeklik buğday tohumluğunun aldığı görülüyor. Yemeklik baklagillerde fasulye tohumluğu için toplam ithalat değerimizin 2010 yılında 1,5 milyon ABD dolarını bulduğu görülürken, aynı yıl ihracat değeri en yüksek yemeklik baklagil tohumluğunun ise bakla olduğu görülür.(Veriler için buraya tıklayın.)
HOLLANDA’DAN ORGANİK
HAYVAN PANCARI TOHUMU
Doğu Anadolu’nun mevcut tarım ürünlerine alternatif oluşturmak amacıyla Erzurum’da Organik Tahıl Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan ''Organik Hayvan Pancarı Üretimi ile Organik Hayvancılığın Yaygınlaştırılması'' projesi kapsamında Hollanda’dan organik hayvan pancarı tohumu getirildiği, dönüme 10 ila 15 ton ürün verdiği belirtildi. Aynı zamanda çok iyi bir hayvan yemi olduğu üzerinde durulan bu pancar türünün, şap hastalığına da iyi geldiği dile getirildi. Haberin devamı için buraya tıklayınız.
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ
KREDİ LİMİTLERİNİ YÜKSELTTİ
Tarım Kredi Kooperatifleri, nakit kredi limitleri ile ipotek ve kefalette yeni düzenlemelere gitti. Tarım Kredi Kooperatiflerince; 20.000 TL’ye kadar kredi tespit edilen ortaklara kullandırılan tarımsal nakit kredi limiti 5.000 TL’den 7.000 TL’ye; ayrıca iki ortağın kefaletiyle kredi kullandırma limiti de 10.000 TL’den 15.000 TL’ye yükseltildi. Haberin devamı için buraya tıklayınız.
GROWTECH EURASIA REKORA İMZA ATTI
Türk tarım sektörünü Antalya’da dünyanın her yerinden gelen profesyonel ziyaretçiler ile buluşturan Growtech Eurasia 2011 Tarım Fuarı’nda 156’sı uluslararası olmak üzere 600’ün üzerinde katılımcı firma yer aldı. Growtech Eurasia 11. yılında 66 bin 324 ziyaretçi ile bölgenin en büyük tarım fuarı olduğunu bir kez daha ispatladı. Fuarda sergilenen ürün veson teknolojiler ilgi ile takip edildi. 30’un üzerinde uluslararası ülke temsilcisinin katıldığı ve Hollanda, Almanya, Fransa, Çin, İspanya’nın ülke paviyonları ile yer aldığı fuarda uluslararası anlaşmalara da imza atıldı (haberin devamı için buraya tıklayın).
PRİM ALMAK İSTEYEN
ÇİFTÇİLERE ÇKS UYARISI
Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, prim desteğinden faydalanmak isteyen çiftçilere, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını yaptırmaları uyarısında bulundu. Alparslan, yaptığı yazılı açıklamada, yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil ürünlerinin primle desteklendiğini belirtti. Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin, 2011 yılına dair ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gereken tarih, İl Prim Uygulama Komisyonu'nun aldığı kararla 31 Aralık tarihine kadar uzatılmıştır. Haberin devamı için buraya tıklayınız.
ÇİFTÇİLERE SERTİFİKALI
TOHUM KULLANIMI UYARISI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, Çankırılı çiftçileri sertifikalı tohum kullanmaları konusunda uyardı. Sertifikalı tohum kullanımının, üründe kaliteyi ve verimi artırdığına dikkati çeken Gamzeli, "Sertifikalı tohum ekildiğinde verimde yüzde 10-20 artış olduğu gibi, elde edilen ürün de daha kalitelidir. Çiftçimiz, elde ettiği kaliteli ürünü daha yüksek fiyata satarak daha fazla kar elde etmektedir" dedi. Haberin devamı için buraya tıklayınız.
SEBZE TOHUMUNDA
YERLİNİN “AYAK SESLERİ”
Açıkta Uygun Hat ve Nitelikte Yetiştirilen Biber Hibrit Çeşitlerini Geliştirme Proje Sorumlusu Hayati Kar, "Amacımız yerli biber hibrit çeşitliğinin sayısını arttırmak, Türk sebze tohumculuğunda dışa bağımlılığı azaltıp yerli hibrit çeşitlerinin daha fazla piyasaya girmesini sağlamaktır" dedi. Tohumun stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Kar, "Şu an sebze tohumunun ticareti Türkiye'de 100 milyon dolar. Bunun çoğunu Fransa'dan İsrail'den, Hollanda'dan ithal ediyoruz. Biz yerli hibrit çeşitlerini çıkartarak ithalatı azaltmak istiyoruz" ifadesini kullandı. Haberin devamı için buraya tıklayınız.
 
DÜNYA TOHUMCULUĞUNDAN HABERLER
ISF GÜZ DÖNEMİ TOPLANTILARI ZÜRİH’TE YAPILDI
TÜRKTED’in de 1998 yılından beri üyesi olduğu Uluslararası Tohumculuk Federasyonu'nun (ISF) her yıl yapılan güz dönemi toplantıları bu yıl 31 Ekim – 03 Kasım tarihlerinde Zürih’te gerçekleştirildi. TÜRKTED üyelerinden, ISF Yönetim Kurulu üyesi Hamdi Çiftçiler, ISF Tarla Bitkileri Bölüm Komitesi üyesi Yusuf Yormazoğlu ve ISF Islahçılar Komitesi üyesi Fulya Batur tarafından ilgili toplantılara katılım sağlandı. Söz konusu toplantılarda, ülkemiz tohumculuk sektörünü de yakından ilgilendiren çok önemli başlıklar ele alındı. Derneğimizi Fulya Batur’un temsil ettiği Islahçılar Komitesi toplantısının en önemli gündem maddelerinden biri, “ISF’in Fikri Mülkiyet Hakkındaki Görüşü” başlıklı dokümandır. Islahçılar Komitesi'nin rehberliğinde son şekli verildikten sonra muhtemelen Rio’daki 2012 ISF Kongresi'nde kabul edilerek kamuoyuna deklare edilecek olan bu belgenin taslak hali TÜRKTED üyelerinin de görüşüne açıldı. Taslak görüşte, moleküler ıslah ve biyoteknoloji konusunda lider pozisyonunda olmayan ülkeler ve ticari modellere sorun yaratabilecek maddeler bulunuyor. Örneğin; esastan türetilmiş çeşitlerin (essentially derived varieties - EDV) tanımı, gen patentleme koşulları, ıslahçı hakları ile patentlerin beraber uygulanması ve gen patenti bulunan bir çeşitte ıslahçı istisnasının uygulanmasına ilişkin koşullar gibi Türk ıslahçılarını da yakından ilgilendiren konuların kamu ve özel sektördeki ilgili ve yetkililer tarafından kapsamlı olarak değerlendirilmesi gerekir. TÜRKTED bu bağlamda ilgili tüm paydaşlarla taslak ISF görüşünü paylaşmaya ve görüş, öneri ve katkılarını almaya hazırdır. Zira “ISF’in Fikri Mülkiyet Hakkındaki Görüşü” kabul edilip yayımlanmasını müteakip önümüzdeki dönemde yaşanacak birçok ihtilaflı konunun çözümlenmesinde belirleyici bir doküman olabilecektir.
AB’NİN ONLINE BİTKİ ÇEŞİT VERİ TABANI ERİŞİME AÇILDI!
Avrupa tohumculuk endüstrisi mensuplarının ve Avrupa Tohumculuk Derneği'nin (ESA) uzun süren girişimleri sonucunda Avrupa Komisyonu geçtiğimiz günlerde web üzerinden erişilebilen yeni online bitki çeşit veri tabanını nihayet hizmete sundu. Veri tabanı, Avrupa Birliği'nde resmi olarak kabul edilmiş ve pazarlanmak üzere izin verilmiş tüm onaylı bitki çeşitlerinin kolayca aramasının yapılabildiği şekilde kayıtlarını sunuyor. Söz konusu veri tabanı aynı zamanda tarımsal bitki türlerinin kaydı ile sebze türleri için ayrı bir kayıt arasında uygun şekilde ikiye bölünmüş durumda erişim sunabiliyor. Bu bağlamda, ıslahçılar, çiftçiler ve yetiştiricilerin yanı sıra ilgili kamuoyu da AB tohum pazarlama mevzuatı ile paralel olarak AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmış olan tüm bitki çeşitleri hakkında bilgi sağlayan, hızlı ve kullanımı kolay bir veri bankasına erişebiliyorlar (veri tabanına erişmek için buraya tıklayın).
AB’NİN GDO MEVZUATI DEĞERLENDİRME RAPORLARI YAYINLANDI!
GDO'lu bitki türlerinin ekimi ve gıda ve yemde kullanımı ile ilgili AB mevzuatı üzerinde uzun zamandır beklenen değerlendirme raporları Avrupa Komisyonu tarafından yayınlandı. Avrupa Tohumculuk Derneği (ESA) söz konusu raporlar hakkında önemli açıklamalar yaptı. Bu açıklamada ESA, Komisyonu'nun (AB) değerlendirme raporlarını – raporlar tarafından desteklenmemesine rağmen üye ülkelerin ve parlamentonun yeniden millileşme yaklaşımında uzlaştıklarının dışında - hemen hemen yapılması gereken hiçbir şeyin yapılmadığını sergilemek için ortaya koyduğunu dile getirdi. Buna ilave olarak, ESA’nın kısaca vurguladığı hususlar aşağıda belirtilmiştir;

• Komisyon, hedeflenen bazı değişikliklerin yapılarak mevzuatın geliştirilebileceği düşüncesini taşımaktadır.

• Bu değişiklikler, yeniden millileştirme teklifi ile az ya da çok zaten ortaya konmuştur ve diğer kriterlerde aslında kararlaştırılmıştır (yem ithalatı için en düşük seviyede GDO bulaşıklığı – LLP: a lowest level of GM presence) veya yakın zamanda uygulamaya konacaktır (gıda ithalatı için LLP)

• Komisyonun yaptığı bilgilendirmede, raporlarda önemli bir sorun olarak değinilmesine rağmen sıfır tolerans politikası konusunda (tohumluklarda) hiçbir atıf zikredilmemiştir.

• Raporlarda yeni ıslah teknikleri konusunda çalışma yapılması gerektiği vurgulanmasına rağmen basın bülteninde bu soruna hiç değinilmemiştir
(ESA basın bildirisi için buraya tıklayın).

GDO’lu ürünlerin ekilmesiyle ilgili AB mevzuatı hakkındaki Avrupa Komisyonu Değerlendirme Raporunun tamamı için tıklayın

GDO’lu gıda ve yem hakkındaki AB mevzuatı hakkındaki Avrupa Komisyonu Değerlendirme Raporunun tamamı için tıklayın
AVRUPA ADALET DİVANI FRANSA’NIN GDO
YASAĞINI BOZDU!
Fransa'nın en yüksek mahkemesi Conseil d'Etat, Fransa’da 2008’de gündeme gelen genetiği değiştirilmiş ürünlerin ekilmesiyle ilgili yasağın yasadışı olduğuna dair Avrupa Adalet Divanı’nın verdiği kararı onayladı. Her iki mahkeme de, bu ürünlerin sağlık ve çevre için herhangi bir risk oluşturduğu hakkında Fransız Hükümeti'nin hiçbir bilimsel kanıt sunamadığını açıklayarak, ulusal yasağı bozdu (haberin devamı için buraya tıklayın). Kararı yorumlayan, Avrupa Tohumculuk Derneği (ESA) Genel Sekreteri Garlich von Essen, kararın hiç de sürpriz olmadığının altını çizerek, "On yıldan daha fazla bir süreden beri, GDO'lu ürünlerin dünya çapında toplam bir milyar hektardan fazla bir alanda tarımı yapılıyorr. Bu ürünlerin güvenliği, dünyada ve AB'de önde gelen bilim adamlarının öncülüğünde Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından değerlendiriliyor” dedi (ESA basın bildirisinin tamamı için buraya tıklayın).
KALİFORNİYA ÜNİVERSİTESİ, DAVIS VE BGI GENOM MERKEZİ KURUYOR
Kaliforniya Üniversitesi, Davis ve Çin orijinli, dünyanın en büyük genomik enstitü olan BGI (Pekin Genomik Enstitüsü), Kaliforniya ve batı eyaletlerindeki genomik bilimlerin manzarasını değiştirecek tarihi bir anlaşma imzaladı. Dizileme konusunda sunulacak imkânlar araştırma girişimlerini ve işbirliklerini desteklemek için kullanılacak. Ayrıca, insan ve hayvan sağlığı ile tıp, gıda güvenliği ve güvencesi, biyoloji ve çevre alanlarındaki Davis ve Sacramento kampüsleri arasındaki mevcut güçlü yanların artırılması da sağlanmış olacak. Sonuçta, kurulan merkez Kaliforniya Üniversitesi, Davis’in DNA dizileme yeteneğini yaklaşık 10 kata daha yükseltecek ve tahminen 200 yeni iş olanağı sağlayacak (haberin devamı için buraya tıklayın).
GÜNCELLENMİŞ BİTKİ GEN BANKASI VERİ TABANI YAKINDA AÇILIYOR
ABD Tarım Bakanlığı ile Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Danışma Grubu (CGIAR) arasında gerçekleştirilen ortaklık sayesinde, dünyadaki bitki gen bankalarını kullanabilmek için ücretsiz, kullanımı kolay bir online veri tabanı sistemi bu yıl hizmete girecek. Söz konusu uluslararası proje, ABD Tarım Bakanlığı'nın Tarımsal Araştırma Servisi tarafından geliştirilen ve güncellenmiş GRIN (Germplasm Resource Information Network) adında bir germplasm yönetim sistemi içermektedir. GRIN-Global adında güncelleştirilmiş sistem, Aralık 2011’e kadar CGIAR merkezlerinde, 2012 yılında da ABD’de başlatılacak (haberin devamı için buraya tıklayın).
ORTAK BİYOENERJİ ENSTİTÜSÜ RICENET’İ GELİŞTİRDİ
Bir ot çeşidine ait genlerin ve gen ağının fonksiyonlarını tahmin etmek amacıyla uluslararası araştırmacılardan oluşan bir grup ile ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Ortak Biyoenerji Enstitüsü'ndeki araştırmacıları bir araya getiren Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı önderliğindeki çok-kuruluşlu bir ortaklık tarafından ilk genom ölçekli model geliştirildi. RiceNet olarak da adlandırılan, pirinç gen etkileşimleri düzeyindeki bu sistemler modeli, gelişmiş biyoyakıt üretimi için yeni bitkilerin geliştirilmesini hızlandırmaya yardımcı olacaktır (haberin devamı için buraya tıklayın).
ASTA YÖNETİM AKADEMİSİNİN EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR
Geçtiğimiz 25 yıl boyunca, Amerikan Tohum Ticareti Derneği (ASTA) Yönetim Akademisi, tohumculuk endüstrisinin genelindeki katılımcılar başta olmak üzere bu iş kolundaki deneyimli karar vericilere memnuniyetle kapılarını açmayı sürdürmektedir. Gıda ve Tarım İş Merkezi ile birlikte ASTA tarafından geliştirilen akademi, Purdue Üniversitesinde 05 – 09 Mart 2012’de bir eğitim gerçekleştirecek. Bugüne kadar dünya çapında 350 firmadan 1.100'den fazla katılımcı akademiden mezun oldu. Katılımcı kuruluşlar, sebze / bahçe, mısır / soya fasulyesi, ekipman ve çim pazarları da dahil olmak üzere, tohum sektörünün tüm kesimlerini temsil ediyorlar. Eğitim konuları “stratejik liderlik”, “finansal yönetim”, “pazarlama yönetimi”, “kurumsal liderlik” gibi başlıklardan oluşan programa sadece eğitimi ve ikramları kapsayan katılım ücreti, ASTA üyeleri için 2.595 dolar, ASTA dışı katılımcılar için 3.695 dolar. Akademiye kayıtlar devam ediyor (haberin ayrıntıları için buraya tıklayın).
TOHUMCULUK MERKEZİ GÜÇLENİYOR
Kaliforniya Üniversitesi - UC Davis, Tohumculuk Biyoteknoloji Merkezi tarafından tohumculuk çalışma ağını güçlendirmek amacıyla sürdürülen bir girişim olan Tohumculuk Merkezi ve SeedQuest geçtiğimiz günlerde bir ağ etkinliğine daha evsahipliği yaptı. Jorge Dubcovsky, akademisyenler, sektör uzmanları ve araştırmacılardan oluşan 100 kişilik bir gruba konuştu. Dubcovsky’nin araştırması ıslahçılar için yeni araçlar sunan modern genetik ve biyoteknoloji yaklaşımlarının gücünü gösteriyor (Merkezi ziyaret etmek ve kaydolmak için buraya tıklayın).
Tematik Medya