TOHUMDA GDO ANALİZİNDE“İKİNCİ BOYUT”: YENİ UYGULAMALAR, YENİ BELİRSİZLİKLER, YENİ SORUNLAR…
Birkaç aydan beri gündemde olan deneme ve araştırma amaçlı tohumluk ithalatında uygulanan zorunlu GDO analizi ile ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ilgili genel müdürlüğü tarafından il müdürlükleri ile zirai karantina müdürlüklerine en son gönderilen 23 Mart 2011 tarihli talimat yeni belirsizliklerin yanı sıra tohum firmaları için birçok darboğazı da beraberinde getiriyor. Sektör mensuplarının, ticari amaçla ithal edilen tohumluklara uygulanan söz konusu analiz şartına herhangi bir itirazları bulunmuyor. Ancak çok az miktarlarda ve tamamen araştırma deneme amaçlı olarak ithal edilen birçok tür ve çeşide ait numune tohumluklardan da GDO analizinin istenmesi araştırıcı tohum kuruluşlarının ar-ge ve tohum ıslahı faaliyetlerini durma noktasına getirdi.
Söz konusu uygulama, laboratuvar analizi süreçlerinin çok uzun sürmesi sonucunda oluşacak telafi edilmesi neredeyse imkânsız zaman kaybının yanı sıra ülkemiz laboratuvarlarında yapılan GDO analizinin başta AB ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye kıyasla çok pahalı olması nedeniyle ağır bir mali külfeti de beraberinde getirecektir. Bu uygulama nedeniyle, tüm olumsuzluklara rağmen gelişmiş ülkelerin tohum firmalarıyla rekabet şansı arayan ülkemiz tohum firmalarının araştırma faaliyetleri ve dolayısıyla tarım sektörünün ihtiyacı olan kaliteli tohum ıslahı neredeyse tamamıyla durma noktasına gelmek üzeredir.
Devamı
GIDA FİYATLARI ZİRVE YAPTI
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), aylık gıda fiyatları endeksinin Şubat ayında küresel gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle rekor düzeye çıktığını açıkladı. FAO'nun verilerine göre, Ocak ayında 230.7 puan olan gıda fiyatları endeksinin Şubat’ta yüzde 2.2 artarak 236 puana yükselmesinde hububat, yağlı tohum, süt ürünleri ve et fiyatlarında görülen artışlar etkili oldu. Hububat, yağlı tohum, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarının aylık değişimlerinin değerlendirildiği endeks, 1990'da açıklanmaya başlamasından bu yana en fazla, gıda krizinin yaşandığı 2008 yılı Haziran ayında artış göstermişti. Endeks, söz konusu tarihte 224.1 puana kadar çıkmıştı.
FAO'nun Ocak ayında 420.2 puan olan şeker fiyatları endeksi geçen ay 418 puana geriledi ancak hâlâ 2010 yılı Şubat ayına göre yüzde 16 oranında daha yüksek seviyede bulunuyor. Kuruluşun, buğday, pirinç ve mısır fiyatlarını içeren hububat fiyatları endeksi, geçen ay bir önceki aya göre yüzde 3.7 oranında artarak 254 puana çıktı ve 2008 yılı Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Devamı
TÜBİTAK MAM’DA 2. BİYOTEKNOLOJİ EĞİTİMİ MAYIS AYINDA YAPILACAK
Derneğimiz ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü (GMBE) tarafından ortaklaşa düzenlenen temel konulara yönelik I. Biyoteknoloji Eğitimi 07-09 Mart tarihlerinde Gebze’de gerçekleştirildi. Söz konusu eğitime 18 uzman katıldı, eğitim sonunda katılımcılardan alınan geri bildirimler ışığında yapılan değerlendirmeden, başarıyla tamamlanan kursun oldukça faydalı ve verimli geçtiği anlaşıldı.
Devamı
AVRUPA TOHUMCULAR BİRLİĞİ’NİN (ESA) 2011 YILLIK TOPLANTISI BUDAPEŞTE’DE YAPILACAK
TÜRKTED’in de üyesi olduğu Avrupa Tohumcular Birliği’nin (ESA) 2011 Yıllık Toplantısı ve Avrupa Tohum Ticareti Toplantısı 16 – 18 Ekim 2011 tarihlerinde Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’de yapılacak. Daha önceki yıllık toplantılarda olduğu gibi bu yılki toplantının da kapsamlı ve oldukça yoğun bir gündemle geçeceği tahmin ediliyor.
Devamı
 
DÜNYA TOHUMCULUĞUNDAN HABERLER
127 ÜLKE GEN HAVUZU İÇİN KÜRESEL ANLAŞMA İMZALADI!
FAO’nun önderliğinde uygulamaya konan Gıda ve Tarım İçin Bitki Genetik Kaynakları Hakkındaki Uluslararası Anlaşma sekretaryası tarafından hazırlanan rapora göre, şimdilik 127 ülke anlaşmayı imzaladı.
Devamı
ROMANYA’NIN GDO’LU ÜRETİMİ ARTABİLİR!
Avrupa Birliği’nin yeni mevzuatı yürürlüğe girdiği takdirde Romanya’nın GDO’lu çeşitlerin üretiminde önemli bir konuma geleceği öngörülüyor.
Devamı
BİYOTEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR İÇİN BAYER’DEN YENİ SERA YATIRIMI
Bayer Firması Kuzey Amerika’daki merkezinde 20 milyon dolar harcayarak yeni bir sera inşa etti.
Devamı
ARROWS UP ŞİRKETİ TOHUM TAŞIMACILIĞINDA YENİ BİR SİSTEM GELİŞTİRDİ
Arrows Up Şirketi dökme tohum taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirdiği yeni sistem için patent başvurusunda bulundu.
Devamı
BREZİLYA TOHUMLUK İTHALATINDAKİ MEVZUATI DEĞİŞTİRİYOR
Amerika Tohum Ticareti Birliği’ne (ASTA) göre, bir süre önce ABD’den Brezilya’ya ihraç edilen mısır tohumları için yapılan işlemler uygulanabilir bulunmadı.
Devamı
BASF VE MONSANTO ARASINDA İŞ BİRLİĞİ
BASF ve Monsanto Şirketleri, dicamba’ya (bir çeşit herbisit) toleranslı bitkisel üretim sistemlerinin geliştirilmesi konusunda iş birliğine gitmek amacıyla yeni bir anlaşma yaptıklarını duyurdu.
Devamı
BİTKİ HASTALIK ETMENLERİ ÜZERİNE YENİ ARAŞTIRMALAR
Cornell Üniversitesi ile Boyce Thompson Enstitüsü’nde görevli araştırmacılar Ulusal Bilim Vakfı’ndan “Bitki Genom Araştırması Programı” kapsamında bitki-patojen (hastalık etmeni) etkileşimlerini incelemek üzere 4 milyon dolarlık bir bağış aldılar.
Devamı
Tematik Medya