2011 YILI TOHUMLUK İHRACATIMIZ 113 MİLYON İTHALATIMIZ 174 MİLYON DOLARI GEÇTİ!
Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) TÜİK kayıtlarına dayanarak hazırladığı veri tabanına göre Türkiye’nin 2011 yılında gerçekleşen tohumluk ihracat değeri 113 milyon, ithalatı ise 174 milyon Amerikan Doları'nı geçti. 2011 yılı tohumluk ihracatımızda en büyük payı 51 milyon dolarlık değerle ayçiçeği tohumluğu alırken, bunu 23,4 milyon dolarla hibrit mısır ve 9 milyon dolarla pamuk tohumluğu izledi.
Devamı
TOHUMCULUKTA ÇİFTE “REKOR”
Son yıllarda uygulanan politikalar ve yapılan desteklemeler ile Türk tohumculuk sektörü, 2011 yılında üretim ve ihracatta rekor kırdı. Son 9 yılda, tohumluk üretimi 4 kat, tohumluk ihracatı da 6 kat artış kaydetti. Türkiye tohumluk üretimi 2002 yılında 145 bin tondan yüzde 337’lik artışla 2011 yılında 635 bin tona ulaştı. Aynı dönemde, sektörün büyüklüğü de 7 kat artarak 120 milyon dolardan 960 milyon dolar seviyesine çıktı. Tohumculuk üretimindeki artış ve çeşit geliştirmede elde edilen başarılar ihracata da yansıdı. Türkiye’nin 2002 yılında 17 milyon dolar olan tohumluk ihracatı yüzde 530’luk artışla 2011 yılında 109 milyon dolar seviyesine çıktı. Aynı dönemde, ihracat yapılan ülke sayısı da 46’dan 66’ya yükseldi. Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.
2. ZİRAAT BAYİLERİ ZİRVESİ ADANA’DA YAPILDI
TMMOB (Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından düzenlenen 2. Ziraat Bayileri Zirvesi 17-19 Şubat 2012 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Devamı
TOHUM ÜRETİCİSİNE % 0,00 FAİZLİ KREDİ
T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı yürürlüğe girdi. Karar, yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan üreticileri, kullanıcıları ile iyi tarım, organik tarım sahasını da yakından ilgilendiriyor. Yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan üretimi için yüzde sıfır faizli kredinin üst limiti 3.000.000 TL ve yurt içi sertifikalı tohum, fide ve fidan kullanımı için üst limit ise yüzde 50 faiz indirimiyle 1.500.000 TL olarak belirlendi. Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.
TÜRKTED EGE ÜNİVERSİTESİ TOTEM DANIŞMA KURULU'NDA TEMSİL EDİLİYOR
Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) 1998 yılında ülkemiz tohumculuk sektörünün geliştirilmesi ve dünya tohumculuğu ile entegre olabilmesi için gerekli uygulamaları, araştırmaları yapmak ve eğitim hizmetleri sunmak amacıyla kuruldu. TOTEM bünyesinde yürütülen çalışmalar ve araştırmalar ile ileriye yönelik projelerde, deneyimlerinden yararlanmak amacıyla TÜRKTED’in TOTEM Danışma Kurulu'nda temsil edilmesi önerilmiş ve E.Ü. Rektörlüğünce Genel Sekreter Dr. Müfit Engiz de Danışma Kurulu Üyeliği'ne seçildi. TOTEM hakkında bilgi edinmek için buraya tıklayın.
TMO 2011 YILINDA REKOR SEVİYEDE EMANET ALIM YAPTI
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO); Umumi Mağazacılık Faaliyetleri kapsamında, 1993 yılından itibaren buğday, arpa, çavdar, yulafta; 2006 yılından itibaren de mısır ve çeltikte emanet alımlara başlamış olup 2008 yılından itibaren çavdar ve yulafta emanet alımlara son verdi. Alım miktarları değerlendirildiğinde; 2011 yılında buğday, arpa ve mısırda rekor seviyede emanet alım gerçekleştirildi. Bu seviyede emanet alım yapılmasında, proteine dayalı alım sistemine geçilmesinin büyük katkısı oldu. Haberin ayrıntısı için buraya tıklayınız.
TOHUMCULUK ENDÜSTRİSİ PROGRAMININ YANKILARI SÜRÜYOR
TÜRKTED, Cornell Üniversitesi ve Sathguru Danışmanlık iş birliği ile 23-26 Ocak 2012 tarihinde Antalya’da başarıyla gerçekleştirilen “Tohumculuk Endüstrisi Programı”nın olumlu yankıları sürüyor.
Biyoteknoloji eğilimleri, benimsenmesi, ürün geliştirme yolları, fikri mülkiyet hakları, tarımda bütünsel çözümler ve tohum sektörü için anlamı, değer biçme ilkeleri ve ölçütleri, bilişim sistemleri, üretim ve sevkiyat gibi değerli konuların ele alındığı, sunumların hem Türkçe hem de İngilizce olarak yansıtıldığı, simultane çevirinin yapıldığı ve katılımcıların da aktif olarak buna dahil olduğu program büyük beğeni topladı
Programdan memnuniyetle ayrılan katılımcılar, içerik bakımından zengin, faydalı ve kendilerinin de aktif olarak içinde bulundukları böylesine programların tekrarlanması ve daha çok kişinin bu programlardan yararlanması gerektiği konusunu dile getirdiler. Programa Sathguru da web sitesinde geniş yer verdi (ayrıntılar için buraya tıklayın).
TÜRKTED olarak biz de katılımcılarımızın göstermiş olduğu ilgiye bir kez daha teşekkür ediyor, taleplerini göz önünde bulundurarak sektörün geleceği açısından böyle güzel programlar için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi bilmelerini istiyoruz.
 
ORGANİK TARIM DESTEKLERİ İÇİN MÜRACAAT SÜRECİ BAŞLADI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2012 yılı için Organik Tarım Destekleme Ödemesi Yapılmasına dair tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, desteklerden faydalanacak müteşebbisler için 30 Ocak’ta başlayan müracaat süreci, 9 Mart’ta sona erecek. Dekar başına 25 lira olarak belirlenen destekten faydalanmak isteyen üreticiler, başvurularını bulundukları ilin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ya da İlçe Müdürlüklerine yapabilecekler. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2012 yılında ödenecek destekler için ayırdığı bütçenin 120 milyon lira olduğu bildirildi. Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SİGORTALANMASI DÜZENLEMELERİ
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından son dönemde tarım çalışanlarının sigortalanmasını ve sağlık hizmetlerinden faydalanmasını kolaylaştırmak için birçok düzenleme yapıldı. Çalışma şartları göz önüne alınarak yapılan bu düzenlemeler tarım emekçileri için avantajları da beraberinde getirdi. Sigortalı olmak isteyen mevsimlik tarım işçilerinin temin edecekleri ‘Süreksiz Çalışanlara Ait İşe Giriş Bildirgesi'ni bağlı bulundukları muhtarlık ile tarım müdürlüklerinden onaylatarak Sosyal Güvenlik Kurumlarına müracaat etmeleri gerekiyor. Bu şekilde sigortalı olan mevsimlik tarım işçisi borcu olmadığı takdirde bakmakla yükümlü olduğu yakınlarıyla beraber sağlık ve emeklilik hizmetlerinden faydalanabilecekler. Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.
DÜNYA TOHUMCULUĞUNDAN HABERLER
ARAŞTIRMALARI HIZLANDIRMADA BİTKİ BİLİM ÇALIŞMA AĞI
Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen ve Ocak ayı sonunda faaliyete geçen yeni bir çalışma ağı Avrupa ve diğer ülkelerdeki bitki bilim araştırmalarını koordine edecek. Söz konusu ağın, gıda güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilir biyoenerjinin temini gibi küresel konularda yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilecek bitki bilim araştırma programlarını fonlamak için kaynaklarını ve uzmanlıklarını bir havuzda toplayacak 23 ülkeden 26 ortağı bulunuyor. Haberin ayrıntıları için buraya tıklayın.
NAGOYA PROTOKOLÜ 92 İMZAYA ULAŞTI!
Geçtiğimiz günlerde 16 ülkenin de Nagoya Protokolü'nü imzalamasıyla birlikte Protokol'e imza koyan toplam ülke sayısı 92’ye ulaştı. Bu 16 ülke ise sırasıyla; Kamboçya, Çad, Côte d’Ivoire, Mısır, El Salvador, Guinea Bissau, Honduras, İrlanda, Kenya, Lübnan, Moğolistan, Nijerya, Moldova, Senegal, Tayland ve Ukrayna. Haberin ayrıntıları için buraya tıklayın.
BİYOTEK BİTKİLER İSTİKBAL VADEDİYOR
Biyotek bitki teknolojisinin küresel ölçekte benimsenmesi benzeri görülmemiş bir şekilde artarak devam ediyor. 2011 yılı boyunca, 12 milyon hektarlık ilave bir ekim alanının dahil olmasıyla birlikte 19 gelişme yolundaki ülke dahil 29 ülkedeki 16,7 milyon çiftçi tarafından toplam 160 milyon hektarlık bir alanda biyotek bitki üretimi gerçekleştirildi. Bu rakam, ekim alanının 1996’dan beri 94 katına yükseldiğini göstermektedir. Haberin ayrıntıları için buraya tıklayın.
AB ve ABD ORGANİK ÜRÜN TİCARETİNDE ANLAŞTI
Avrupa Birliği ve ABD, 01 Haziran 2012 tarihinden itibaren AB veya ABD’deki sertifikalı organik ürünlerin her iki bölgede de organik olarak satılabileceğini duyurdu. Dünyadaki en büyük iki organik üreticisi arasındaki bu ortaklık organik tarımı teşvik edici kuvvetli bir zemin oluşturacak ve bu işin küresel ölçekte gelişimini önemli ölçüde destekleyecek. Haberin ayrıntıları için buraya tıklayın.
Tematik Medya